A kormány a szakképzési rendszert akarja olcsómunkaerő-kibocsátási üzemmódra átállítani

2020.09.28.

Ma a parlamentben nyilvánosan is lelepleztem a kormány új ötletét, amivel most éppen a szakképzési rendszert akarják olcsómunkaerő-kibocsátási üzemmódra átállítani.

A 1572/2020. kormányhatározat a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészéből nyújtott képzési támogatások rendszerének beruházás-ösztönzési célú képzési támogatási rendszerré történő átalakításáról szól. Szép kacifántos cím, nemde? Vagyis mostantól csak a multik számára történő munkaerő-képzésre lesz pénz.

De vajon miért mi fizetjük ezt a képzést, miért nem a multi cégek, hisz nekik mint kapitalista vállalkozóknak a saját kockázatukra kellene vállalni ezt. Nem történik itt más, mint hogy a kormány közpénzből kiképzi a multik számára az embereket és az EU leggyengébb munka törvénykönyvével odalökik őket ezeknek a cégeknek a kényére-kedvére. Miközben az alacsony béren foglalkoztatott magyarok fizetik azt, hogy a nagy cégek tulajdonosai milliárd eurós profithoz jussanak, és azt ki tudják vinni az országból.

Az is jól mutatja, hogy a multik érdeke előrébb való a kormánynak mint a magyar emberek érdeke, hogy – amint az az adatigénylésemre kapott válaszból kiderült – az elmúlt években harmada-fele annyi adót fizettek Magyarországon a 750 milliós árbevételt meghaladó cégek mint a korábbi években. Az így hiányzó adót megint a magyar adófizetők fizetik meg!

A felszólalásomat az alábbi linken tekinthetik meg:

2020-09-28T16:05:28+00:00