Demeter Márta: Mi szóltunk!

2019.09.16.

Hiába szóltunk – összedől Orbán Viktor kártyavára

A Bosch németországi vezetője alig több mint egy hónapja jelentette be, hogy “a hátszél elült”, és a várható gazdasági visszaesés miatt leépítésekre készül a magyarországi egységekkel is rendelkező multi. Néhány nappal ezelőtt a British American Tobacco jelezte, hogy a tevékenységének áramvonalasítása keretében” 2300 munkavállalóját küldi el – miközben azt ígérte a multi, hogy Pécsett 100 új munkahelyet fog teremteni.

A két bejelentés közben pedig a jászberényi Electroluxnál kezdődött meg 800 munkavállaló tömeges leépítése.

A magyar gazdaság számára nem jelent túlélést a Fidesz neoliberális gazdasági modellje, a multiknak nyújtott titkosított szerződésekben biztosított adókedvezmények csak ideig-óráig tartják itt őket. Még azon az áron is, hogy mesterségesen tartja a kormányzat alacsonyan a magyar béreket.

Egyetlen kiút létezik a közelgő válság előtt: meg kell találni az új egyensúlyt a hazai kis és középvállalkozások támogatása és a multik szerepvállalása között, és új koncepció mentén érdemi forrásokkal célzottan kell támogatni a hazai vállalkozókat. Az országjárásunk során is rengeteg tapasztalattal, szakmai javaslattal gazdagodtunk, és ahogy azt megígértem, a magyar emberek érdekeit a parlamenti munkámban is érvényesíteni fogom.

2019-10-20T18:11:53+00:00