Demeter Márta: Politikus-katonák ámokfutása!

2019.09.17.

Már a miniszter kinevezésekor és azóta számtalan alkalommal felhívtam a figyelmet, hogy nem tud működni egy olyan rendszer, sőt komoly veszélyeket rejthet, ha önjelölt politikus-katonák ámokfutásának hagy teret.

A Magyar Honvédség vezetési rendjének 2018-as átalakításakor is elmondtam: világos a tendencia, előbb a Honvédség szervezeti átalakításával lehetetlenítik el a civil kontrollt, majd 2018 decemberében egy honvédelmi miniszteri rendelettel próbálták meg korlátozni a parlamenti képviselők ellenőrzési jogosítványainak érvényesítését. Az alkotmányos és politikai aggályok mellett komoly veszélyt jelenthet az, ha nincs hatékony ellenőrzési lehetőség a katonai vezetők fölött. A kontroll hiányában “önjáróvá” válhat a hadsereg, ami a legszélsőségesebb esetben odáig is elvezethet, hogy a hadsereg nem hajtja végre a nép által választott képviselők és alkotmányos szereplők által hozott döntéseket. A bonapartizmus nem tolerálható, akárki legyen is kormányzati pozícióban.

A civil kontroll megerősítésére óriási szükség lenne, de ebben ettől a kormányzattól érdemi javulást nem várok, mint ahogy a haditechnikai vásárlások átláthatósága kapcsán sem, ugyanis a valós kihívások elemzésére épülő koncepción alapján, a politikai szereplők és a közvélemény érdemi tájékoztatása mellett megvalósított beszerzések helyett erős korrupciós kockázatok lehetőségét magukban hordozó vásárlások nyilvánossága nem érdeke a kormánynak. Ebből a szempontból sokadrangú kérdés, hogy a HM-hez kötődő gazdasági társaságok épen kinek a felügyelete alatt működnek.

2019-10-20T18:14:41+00:00