Gruevszkit a legfelsőbb bíróság sem mentette fel

2020.09.20.

Az észak-macedón legfelsőbb bíróság 2020. szeptember 17-ei ítéletében helyben hagyta a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökre, Orbán Viktor kebelbeli barátjára és politikustársára hivatali visszaélésért kirótt kétéves büntetést. Gruevszkit 2018. májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.
A Macedóniát tíz évig vezető Gruevszki ellen további négy ügyben folyik még eljárás: korrupció, hivatali visszaélés, választási csalás és törvénytelen lehallgatások miatt. A volt kormányfő mindegyikben ártatlannak vallotta magát. Gruevszki 2016-os bukásához is az vezetett, hogy 2015-ben utcai akciók indultak azért, mert kiderült: éveken át lehallgattatott több ezer embert, köztük kormánytagokat, ellenzéki politikusokat, bírákat, újságírókat, civil szervezeti vezetőket és külföldi diplomatákat. A titkosszolgálattól kiugrott exügynökök által nyilvánosságra hozott felvételeken sok minden szerepelt: választási csalások előkészítése, zsarolási ügyek, korrupciós ajánlatok, sőt még néhány gyilkosság eltussolása is.
A barátság annyira töretlen volt, hogy a macedón önkormányzati választás hajrájában 2017. szeptember 28-án Orbán Viktor magánrepülőgéppel meglátogatta a bukott Gruevszkit a macedóniai Ohridban, és a választási kampány részét képező sajtótájékoztatón nyilvánosan is kifejezte támogatását. Meghívólevelet küldött neki magyarországi látogatásra, amit Gruevszki benyújtott a bírósághoz az elkobzott útlevelét visszaszerzendő, ám ezt 2017. október 31-én elutasították.
Miután a macedón bíróság jogerős ítélete alapján 2018 novemberében meg kellett volna kezdenie a börtönbüntetése letöltését, Gruevszki Orbán Viktor segítségével, a magyar állami intézményrendszer felhasználásával, diplomaták és más állami szereplők közreműködésével Magyarországra szökött, ahol rendkívüli gyorsasággal menedékjogot kapott.
És ugye azóta is bölcs tanácsaival segíti a magyar külügyminisztérium vezetését, ahogyan az kiderült egy közérdekű adatkérés kapcsán általam indított per során, amikor is a KKM helyettes államtitkára is erről nyilatkozott (elővezetve azt az abszurditást is, hogy “természetesen” a hasonló diplomáciai találkozókról semmilyen feljegyzés nem készül (!)) valamint a külgazdasági és külügyminiszter is előadta ezt a parlament plenáris ülésén.
2020-09-28T09:35:46+00:00