Demeter Márta: Bíróság elé kerülhet a Honvéd Kórház ápolóinak ügye!

2019.07.31.

Bíróság elé kerülhet a Honvédkórház ápolóinak ügye, de az ombudsman továbbra sem vizsgálódik!

Érdekes fordulatot vett ma a Honvédkórház számtalan kínos ügye közül az egyik, ugyanis a civil szakápolókra, orvosokra kötelezően rákényszerített honvédelmi alkalmazotti jogállással kapcsolatban az intézmény egy volt szakápolója beperelte a kórházat. Az ötgyermekes ápolónő évtizede dolgozott a Honvédkórházban, azonban ő nem akarta elfogadni, hogy a személyes jogai (például a szabad véleménynyilvánítás) szűküljenek, ezért nem fogadta el az elé tett ultimátumot, viszont a státusza megszűnése után egy forintnyi végkielégítést sem kapott.

Az ápolónő ügyét képviselő Helsinki Bizottság szerint felfoghatatlan, hogy amikor az egészségügy vészes munkaerőhiánnyal küzd, bürokratikus pótcselekvések miatt miért kell felkészült szakembereket elbocsátani. “De ha már megtörténik, vajon miért nem lehet azt méltányosan tenni? Tízévnyi, fizikailag és lelkileg is nehéz közalkalmazotti munka után kötelezően háromhavi illetménynek megfelelő végkielégítés dukál. Sok mindent elárul az egészségügyi bérekről az összeg: ez ügyfelünk esetében kevesebb, mint 800 ezer forintot jelent. Mi ennek megállapítását kérjük a bíróságtól” – fogalmaztak.

Az egész ügyet még kínosabbá teszi, hogy már februárban, lassan fél éve megkérdeztem erről az alapvető jogok biztosát. Arra kértem, hogy a jogviszony megváltozásakor a Honvédkórház alkalmazottait ért esetleges jogsérelmeket és alapjogaikat érintő visszásságokat vizsgálja ki, illetve tegyen intézkedéseket azok felszámolása érdekében.

Székely László biztos azonban eddig csak annyit volt hajlandó válaszolni, hogy költözik a hivatala, és nem ér rá a Honvédkórházzal foglalkozni.

Kíváncsian várom a bírósági tárgyalást – és persze az ombudsman vizsgálatának eredményét.

2019-10-20T17:46:07+00:00