Demeter Márta: A Családok Éve nyilvánvaló kudarc!

2019.01.30.

A Családok Évének nyilvánvaló kudarca: kevesebb gyermek születik itthon

A legfrissebb statisztikák szerint 2018 januárja és novembere között 1408-cal kevesebb gyermek született Magyarországon, mint 2017 azonos időszakában. A közel 2 százalékos csökkenés egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz családpolitikája kudarcot vallott.

A kizárólag a gazdag, felsőosztálybeli családokat támogató kormányzati politika nyilvánvalóan megbukott. Ma a fiatalok nem jutnak lakáshoz és nem bízhatnak abban, hogy gyermeküket tisztességesen fel tudják nevelni, ezért nem születnek meg a kívánt és tervezett gyermekek.

Az LMP szerint radikálisan bővíteni kell a családtámogatási rendszert úgy, hogy minden családot és minden gyermeket egyaránt támogassunk, különös tekintettel a leginkább rászoruló családokra. Éppen ezért kiemelten támogatnánk az egyre nagyobb számú egyszülős családokat, kibővítenénk a csok-ot úgy, hogy már egy gyermek esetén is érezhető támogatást jelentsen. Jelentősen meg kell emelni a tíz éve változatlan családi pótlék összegét. Bővíteni kell a bölcsődei és óvodai férőhelyeket és minél rugalmasabban kell kialakítani a napközbeni gyermekellátást.

A népességfogyás és a kivándorlás közösen nemzeti tragédiával fenyegeti Magyarországot. Ez egy valódi krízishelyzet, a magyar kormány pedig kilenc éve az álmegoldásoknál tovább nem jutott.

Az LMP alapvető fontosságúnak tartja a családpolitikában, hogy Magyarországon igazságosabb családtámogatási rendszer jöjjön létre: az adókedvezmények mellett fel kell emelni a családi pótlékot, 20 ezer forintra kell emelni az első gyermek után járó adókedvezményt és kiterjeszteni azt a továbbtanuló fiatalokra 24 éves korig. Az egyszülős családok számára magasabb családi pótlékot és kedvezményes iskolai étkeztetést szükséges biztosítani.

Hatékonyabbá kell tenni a tartásdíjak behajtását és otthoni gyermekfelügyeleti szolgálattal segíteni a mindennapok megszervezését, és ehhez kapcsolódóan állami támogatásban kell részesíteni az időszakos otthoni gyermekfelügyeletet. Az LMP azt szeretné elérni, hogy a 24 órás otthonápolást minimálbéres munkaviszonyként ismerjék el.

Az LMP fontosnak tartja a koragyermekkori fejlesztés és gondozás intézményeinek megerősítését, támogatja a Tanoda és ahhoz hasonló programok működését, emellett bővítené a „Biztos Kezdet” házak hálózatát és szélesítené azok szolgáltatásait.

Minden nőnek joga, hogy számára optimális körülmények között szüljön, ideértve a biztonságot és az érzelmileg támogató környezetet is. Fontosnak tartjuk a szülészet orvos- és beavatkozás-központúságának enyhítését, a beavatkozások számának csökkentését, valamint egy széles körben elfogadott ellátásrend kidolgozását. Támogatjuk a „baba-mamabarát” szülészeti osztályok és a családbarát gyermekosztályok terjedését, az alternatív szülészeti ellátások meghonosítását bevált nemzetközi példák alapján.

Demeter Márta,

az LMP társelnöke

2019-01-30T18:12:51+00:00