Demeter Márta: Pert nyertünk! – íme az “elszámolási nyilatkozat” a 320 millióról!

2019.01.15.

Mivel a kormány nem volt hajlandó érdemben válaszolni a fideszes Szövetség a Nemzetért Alapítvány 320 milliós támogatásával kapcsolatos kérdéseinkre, perrel kellett kikényszerítsük a közérdekű információkat. Egy korábbi perünk nyomán már kiderült, a fideszes Alapítvány divatbemutatóra és borbemutatóra kérte a 320 milliót, amit légiforgalmi irányítás és repülés népszerűsítésére kapott a HungaroControltól. Az állami tulajdonú cég úgy adott közpénzt az Alapítványnak, hogy semmilyen garanciát nem kért, és semmilyen ellenőrzési mechanizmust nem határozott meg, hogy az alapítvány biztosan légiforgalmi irányítók toborzására és a repülés népszerűsítésére fordítsa a pénzt.

A 320 millió forint közpénzt nem arra kapták, hogy a fideszes Polgárok Házának rendezvényeire költsék! De persze a Fidesz-közeli szereplők finanszírozása megint fontosabb volt, mint a repülés népszerűsítése és légiirányítók toborzása… A kiperelt elszámolási nyilatkozatból kiderül, hogy fideszes rendezvényekre költötte az SZNA a 320 milliót, melyek kormánypárti szereplőknek biztosított szereplési lehetőségeket, és más jellegű programjaikat úgy tüntették fel, minden alátámasztás nélkül, mintha azok megfeleltek volna a támogatás céljának. Így költötték a pénzt Lezsák Sándor Lakitelki Népfőiskolája fővárosi tagozatának és Nemzeti Fórum Egyesületének állandó rendezvényeire, így általuk szervezett tanfolyamok beszámolójának ismertetésére, Kövér László, Bayer Zsolt, Földi László szerepeltetésére. A 190 oldalas elszámolási nyilatkozatban mindössze 3 alkalommal említik a légiirányítást, repülést.

A közpénzből nyújtott támogatás ilyen felhasználása felveti a tiltott pártfinanszírozás kérdését is. 2016-ban maga az Alapítvány könyvvizsgálója jelezte, hogy a szervezetnek nem tevékenysége a légiforgalmi irányítás terület, így jó eséllyel vissza kell fizetni a pénzt, ezért tartalékba kell helyezni. Elvárjuk, hogy Orbán Viktor polgári körének alapítványa azonnal fizesse vissza az adófizetőktől kijátszott 320 millió forintot, és azt a HungaroControl fordítsa a Liszt Ferenc repülőtér zajterhelése miatt egészségkárosodást szenvedett lakosok kártalanítására!

Tavaly módosultak a ferihegyi repülőtér felszállási irányai, ezek nem jelentenek érdemi változást a zajtól eddig szenvedőknek, továbbra is rendkívül sokan szenvednek a zajterheléstől. Kórházak területe, lakótelepek, iskolák, óvodák közvetlenül érintettek. A lakók és az érintett önkormányzatok türelme már rég elfogyott, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér külföldi üzemeltetői az emberek és otthonaik maradó károsodását okozó gyakorlatot folytatnak, saját hasznuk gátlástalan növelése érdekében. Az Orbán kormány és hatóságai pedig szemet hunynak efölött, és engedékenységükkel hozzájárulnak az emberek minden életének megkeserítéséhez, ingatlanaik értékvesztéséhez. Egyértelmű, a kormány nem az emberek érdekét képviseli, hanem akormánypárti szereplők pártpolitikai érdekeit az állami tulajdonú HungaroControl által megfinanszírozva (ahogy az alapítvány példája mutatja), és a Liszt Ferenc Repülőtér külföldi üzemeltetőinek profit-érdekeit az emberek egészségének kárára! A kormány EMBEREK ÉLETÉVEL SEFTEL!

Elvárjuk, hogy követeljék vissza a pénzt az SZNA-tól, és hozzon létre Alapot a reptéri zajszennyezés károsultjainak a megsegítésére! Olyan felszállási irányokat alakítsanak ki, amely nem a régi állapotot állítja vissza, hanem érdemben szorítja vissza minden területen a zajterhelést! Alakítsanak ki új jogi szabályozást a légiforgalmi irányítás tekintetében. A repülőtéren szűnjön meg a mélyalvási időszakban (24:00-06:00 óráig) a légiforgalom és a cargo-forgalmat pedig helyezzék át más repülőterekre. Mi folytatjuk a harcot egy fenntartható és komplex megoldás mielőbbi megvalósításáért!

Elég volt a válságokért is felelős multik és a multik érdekeit messzemenőkig kiszolgáló politikusok uralmából! a rabszolgatörvény mellett a Repülőtér és az SZNA esete is leleplezte, a kormány a tőke végrehajtója a magyar emberek, a családok kárára.

Mi a multik és a tőke helyett mi az emberek oldalán állunk. A magyar embereknek érdemi képviseletre van szüksége Magyarországon és az Európai Unióban is. Sokkal szigorúbb elvárások és ellenőrzés kell a multik, mind az állami cégek irányába, érdemben kell visszaszorítani a nagy cégek adóelkerülését! Fel kell számolni az egészségkárosító körülményeket, és tisztességes béreket kell biztosítani a magyar embereknek.

Ehhez új európai parlamenti képviselőkre, új Európai Parlamentre, új Európai Bizottságra van szükség! Az LMP ezért dolgozik.

Kép forrása: Rockstar Photographers

2019-01-16T10:55:49+00:00