Demeter Márta: A köztisztviselői, rendvédelmi és honvédelmi illetményalapot emeljék 60.000 forintra!

2019.01.18.

Versenyképes, tisztességes illetményeket kell biztosítani a közszférában dolgozóknak, a rendvédelmi szervek és a Honvédség állományának!
A köztisztviselői illetményalap 2008 óta nem emelkedett, ma is 38.650 Ft. Több százezer dolgozó érintett. Az állam nem gondos gazda, a közszférában, rendvédelem és honvédelem területén dolgozók bérét tudatosan és rendkívül felelőtlenül alacsonyan tartja, csakúgy, mint a piaci béreket, a multinacionális nagyvállalatoknak a végtelenségig kiszolgáltatva a munkavállalókat, külföldre kényszeríti őket a családjukat szétszakítva vagy közmunkára, az addigi bérük feléért.
A jelenlegi kormányzat által létrehozott ÁLLAMI MULTI ugyanazon a logikán  működik, mint a multinacionális nagyvállalatok, melyek alacsony béren dolgoztatják az embereket és maximális profitot zsebelnek be. De ennek a következménye ugyanaz lesz, mint a multik feltétlen kiszolgálásának, azaz egyre többen hagyják el a közszférát, egyre nő a dolgozói és a létszámhiány az említett szervezeteknél. És mit fognak ebből érezni az emberek?
Lassan nem lesz ügyintéző az okmányirodákban, a nyugdíjfolyósító intézetben, a kormányhivatalokban, nem lesz elég rendőr az utcán, nem lesz tűzoltó aki eloltsa a tüzet, több ezer fősre duzzadt a létszámhiány a rendőrségnél és a Magyar Honvédségnél is, a büntetésvégrehajtás intézményeiben is ellehetetlenülhet a napi feladatok ellátása.
A probléma megoldása sürgető, hisz több százezer dolgozó érintett. Emellett mindegyik szervezet óriási létszámhiánnyal és fluktuációval küzd, ami extra túlterheltséget okoz az állománynak és a dolgozóknak.  Az elmúlt évek hibás politikájának súlyos következményei nem kozmetikázhatóakvégtelenített túlórákkal! A teljesítőképesség határáig terjedő, vagy azon túli túlóráztatás nem oldja meg sem a munkaerőhiányt, sem a bérek rendezésének hiányát. A rabszolgatörvény hatálya alá tartozók 400 órás túlóráztatása mellett a rendvédelmi és honvédelmi területen az állomány éves szinten 8-12 millió óra túlszolgálatot és túlmunkát teljesít, ami fenntarthatatlan. Ez a munkavégzés hatékonyságát is rontja, valamint balesetekhez vezethet.
Azonnali béremelés szükséges, hogy ne omoljanak össze a nagy állami és önkormányzati rendszerek!
Bár a honvédelmi illetményalap idén 44 600 forint, a közszférában és a rendvédelem területén még mindig a 38 650 forintos illetményalap a számítási pont. Emellett a közalkalmazotti bértábla sem változott, és mára alkalmazhatatlan.

Így mára halaszthatatlan a létszám feltöltése, melynek egyik legfontosabb lépése az illetményalap egységesen 60 ezer forintra történő emelése, tehát a 38.650 forintos és a 44.466 forintos illetményalapot is 60.000 forintra kell emelni! Ezért az LMP frakció törvényjavaslatot nyújt be, melyben egységesen 60.000 forintban határozzuk meg a köztisztviselői, a rendvédelmi és honvédelmi illetményalap mértékét.

Ezt a súlyos helyzetet, ami kialakult, csak egy komplex megoldással lehet hosszútávon megoldani, de az illetményalap 60.000 forintra történő emelése a minimális és legelső lépés ahhoz, hogy e fontos állami és önkormányzati szervezetek ne omoljanak azonnal össze.

2019-01-18T11:49:09+00:00