Demeter Márta: Biztonságot! Hogy végre csak a jövőddel foglalkozhass!

BIZTONSÁGOT! Hogy végre csak a jövőddel foglalkozhass!
Abban az általam elérendőnek tartott jövőben, ahol végre a nagy külföldi cégek érdeke helyett az emberek jövője határozza meg a politikát, fontos szerepe van a klasszikus értelemben vett biztonságnak is. A magyar emberek biztonságának egyik fontos garanciája, hogy olyan modern, jó színvonalú és rugalmas biztonsági struktúrákkal és haderővel rendelkezzünk, melyek képesek választ adni a XXI. század kihívásaira. A hatékony diplomácia és a stabil, szövetségen alapuló határozott külpolitika szintén elengedhetetlen hazánk érdekérvényesítő képességének felépítéséhez.
A héten az Országgyűlés külügyi bizottságában kérdeztem a külügyi államtitkárt és a honvédelmi minisztert, hogy hol tart az ország biztonsági és katonai stratégiájának módosítása, amiről hónapok óta csak pár elejtett mondatot hallani. Korábban ezeket szakmai és társadalmi vitákat követően, politikai egyetértésre törekedve alakították ki, mára viszont semmilyen érdemi egyeztetés nincs a témában. A haderő strukturális átalakítása és forintszázmilliárdok elköltése tehát úgy kezdődött el, hogy az nem csupán hatalmas korrupciós kockázatot rejt, de azt sem tudni milyen irányba és mely pontokon változnak majd a stratégiák, amelyekre a haditechnikai beszerzések és fejlesztések épülnek. Így megint csak a gombhoz varrják a kabátot.
Nem kaptam az illetékesektől választ arra a kérdésemre sem, hogy a jelenlegi biztonsági stratégiát miért nem hajtják végre. Abban ugyanis világos állásfoglalás, hogy főként energiahordozóimport-függőségünk magas, a fosszilis energiahordozók forrás- és útvonal-diverzifikáltsága elmarad a kívánatos szinttől, ez pedig számos kockázatot rejt magában. Tehát fokoznunk kellene az energiafelhasználás hatékonyságát és lendületet kell adni a hazai megújuló energiák alkalmazásának, javítva az energia-struktúra hosszú távú fenntarthatóságán. Itt érdeklődtem, hogy a veszélyes, drága és konkrétan veszteséges Paks 2 projekt hogyan illik bele a stratégia végrehajtásába. A kormányzat újfent megerősítette, mindenáron tovább erőlteti a Paks 2 projektet. A stratégia ellenében a megújulók használatának konkrét akadályozásának kapcsán nem született válasz.
A kormányzati “tájékoztatásban” többször elhangzott a délről és keletről érkező kihívások kezelésének fontossága. Ebben egyetértünk. Ezt követően viszont semmilyen konkrét választ nem sikerült kapnom a kérdéseimre. Ha egy pillanatra is komolyan gondolná a kormányzat, hogy fellépjen mondjuk Vlagyimir Putyin befolyásszerzési törekvéseivel szemben, akkor talán nem tenné a következőket: talán nem játszaná át az oroszoknak a Dunakeszi Járműjavító üzemet vagy nem tárgyalna egy Magyarországon létrehozandó orosz helikopter-összeszerelő üzem felállításáról. Ugyanígy talán nem erőltetné az adófizetőknek konkrét kárt okozó Paks 2 projektet, és egészen biztosan nem kötne a volt KGST-bankkal olyan székhelymegállapodást, amellyel a bankhoz kötődők mentesülnek minden pénzügyi, terrorizmus-finanszírozás és pénzmosás elleni és minden egyéb biztonsági ellenőrzés alól… Tovább is van, mondjam még?
Demeter Márta
2019-06-07T06:54:55+00:00