Demeter Márta: Közpénzek eltüntetésében érintett emberre bízzák a százmilliárdos haditechnikai beszerzéseket

2018.07.11.

Közpénzek eltüntetésében érintett emberre bízzák a százmilliárdos haditechnikai beszerzéseket

Kartellbe tömörülve fölözhettek le egy több tízmilliárdos, egészségügyi fejlesztésekre kiírt uniós pályázatot az egészségügyi beszállító cégek, élükön két, a kormánnyal korábban jó kapcsolatot ápoló vállalkozóval. Az LMP azonnali választ vár a kormánytól arra, hogy miért dr. Maróth Gáspár tárgyal a honvédelmi tárca nevében a haditechnikai beszerzésekről nemzetközi cégekkel?

A kormány 2015-ben írta ki a KEOP-5.6.0/E/15 – Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása című pályázatot, amelyben a kórházak 9 milliárd forintból vehettek MR, CT és hasonló diagnosztikai berendezéseket. Az összesítések szerint 81 intézmény több mint 40 milliárd forintot hívott le a pályázatban, hogy modernizálják a gépkészleteket. Viszont a Gazdasági Versenyhivatal egy évvel később, 2016 tavaszán eljárást indított a pályázat miatt, mert azt gyanította, hogy a pályázó cégek egyeztettek a pályázataikról, vagyis kartelleztek.

A kartell résztvevőinek 20 százalékot kellett visszaosztania a szervezőknek, ami a 32,7 milliárdos szerződött költséggel számolva azt jelenti, hogy legalább 6,5 milliárd forint tűnt el így.

A GVH két főt gyanúsít azzal, hogy összeszervezték a kartellt, az egyikük Maróth Gáspár, aki több kormányzati pozíciót is betöltött, jelenleg a HM EI Zrt. Igazgatóságának elnöke. Maróth Gáspár a pályázat idején a VMD Kórháztechnológiai Zrt. nevű céget vezette, amelyben korábban tulajdonos is volt, és amely elég eredményesen szerepelt a kérdéses pályázatokon. A céget tulajdonló VMD csoport egyik tulajdonosa pedig Dr. Kertész Mariann, Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős NFM államtitkár felesége. Homolya már több kormányzati munkakörben foglalkozott az EU-s pénzek kiosztásával, miközben érdekeltségei nyertek is uniós pályázatokat, ami miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is felhívta a figyelmet.

Olyan személynek, akivel kapcsolatban gyanú merült fel, hogy közpénzek eltüntetésében érintett, nem lehet helye állami tulajdonú gazdasági társaságánál, még akkor sem, ha ő maga számos vonatkozásban kötődik a Fideszhez és személyes, családi szálon keresztül Orbán Viktorhoz is.

Azonnal választ várunk a kormánytól:

  1.  Mikor hívja vissza a HM EI Zrt. Igazgatóságának elnöki tisztségéből dr. Maróth Gáspárt?

 

  1. Miért dr. Maróth Gáspár tárgyal a honvédelmi tárca nevében a haditechnikai beszerzésekről nemzetközi cégekkel?

 

  1. Milyen minőségében menedzselte dr. Maróth Gáspár a civil Airbus merevszárnyas szállítógépek beszerzését?
Demeter Márta 
A Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke
2018-07-11T14:13:29+00:00