Demeter Márta: A „stadionok korát” követően újabban a Honvédséget akarják pénzcsapnak használni

2018.07.15.

Demeter Márta: A „stadionok korát” követően újabban a Honvédséget akarják pénzcsapnak használni

A Honvédelmi és rendészeti bizottság e heti ülésén a fideszes képviselők újabb 800 milliárd forint elköltését vonták ki a közbeszerzési eljárás alól, eltüntetve azt az adófizetők szeme elől. Ezzel a döntéssel az országgyűlési választások előtt egy hónappal a nyilvánosság elől kimenekített 650 milliárd forintos vásárlásokkal együtt ma 1450 milliárd forintot költhetnek majd el teljes titokban és mindenfajta ellenőrzés nélkül. A kormány a fideszes és kereszténydemokrata képviselők közreműködésével biankó felhatalmazást intézett magának a Honvédség működésére 2018-ban fordítandó teljes összeg közel hétszeresének elköltésére úgy, hogy a 2019-es költségvetésben sehol nem látható ennek az összegnek a forrása.

Az Orbán-kormány ebben az ügyben egyszerre arcátlan és gyáva. A „stadionok korát” követően újabban a Honvédséget akarják pénzcsapnak használni. A helikopter-beszerzésről szóló napirendi pontot mindössze 15 perccel a bizottsági ülés kezdete előtt levették a napirendről, erről legkorábban idén ősszel akarnak tájékoztatást adni a szakbizottságnak, mintegy fél évvel a beszerzésről szóló szerződés megkötése után. Írásbeli kérdésemre pedig a honvédelmi miniszter, az általa emlegetett „korrekt tájékoztatás” jegyében csupán annyit válaszolt, hogy a sajtóból tájékozódhat mindenki a beszerzésről.

A Honvédség légi és szárazföldi képességei is érdemi fejlesztésre szorulnak. Éppen ezért minden egyes forintnak, amit az adófizetők a haza védelmére szánnak, a Honvédségnél a helye és nem kétes kormányközeli közvetítők zsebében. Erre ugyanis szomorú példákat láthattunk, így az Airbus A-319 civil utasszállító repülők megvásárlása esetén is, amikor csak azért címkézték katonai beszerzésnek, hogy a mai napig eltitkolhassák, milyen konstrukcióban és mennyiért vásárolták meg a gépeket.

Ez egyre inkább sürgető és érdemi fejlesztéseket csak átgondolt koncepció és haderőfejlesztési terv mentén lehet megvalósítani, erre a Zrínyi 2026 című, színes kommunikációs füzet alkalmatlan. Emellett arra is figyelemmel kellene legyen a kormány, hogy nem elégséges modern haditechnikai eszközök beszerzése, de azokat valamiből működtetni is kell. Mert a beszerzésre kerülő helikopterek esetén a források nem csak a beszerzésre és az állomány toborzására-kiképzésére kell rendelkezésre álljanak, hanem a folyamatos működtetésre is. Ennek semmi nyoma nincs a 2019. évi költségvetésben, ahol egyetlen forinttal sem szánnak többet a haderő napi működésére. Nem kellene tehát ugyanabba a folyóba belelépni, amibe az Orbán-kormány egyszer már megtette, amikor a Gripen vadászgépek közel egy évig nem tudtak felszállni pénzhiány miatt.

Az adófizetőkkel együtt mi is joggal várjuk el, hogy a kormány adjon érdemi tájékoztatást a helikopterek beszerzéséről, egyúttal állítsa le a korábbi közbeszerzések alól mentesített beszerzéseket, és teremtse meg annak a feltételeit, hogy átlátható módon kerüljön sor a Magyar Honvédség fejlesztésére szánt 1450 milliárd forint elköltésére.

2018-07-15T14:49:42+00:00